Reacties

9-1-2018, palliatief netwerk O-Veluwe Apeldoorn

Na twee jaar van voorbereiding vierden we op 9 januari 2018 de feestelijke start van het transmurale zorgpad palliatieve zorg Oost-Veluwe in Theater Orpheus met o.a. de voorstelling Botte Pech. Wat was het een mooie avond en wat hebben Anita en Marij ‘ons zorgpad’ mooi geïntegreerd in de voorstelling en het nagesprek. Dit laatste hadden we samen voorbesproken. Alle 240 bezoekers hebben aan de dialoog meegedaan. In de vorm van een Jump van Jump Movement zijn zij in 2-tallen in gesprek gegaan. Dat heeft veel losgemaakt en opgeleverd.
Zo was er een bezoeker die aangaf dat ze de volgende dag haar ongeneeslijk zieke zus, die in het terminaal stadium verkeerd een mooie kaart ging brengen met de tekst “Ik hou van jou!”
We ontvingen vele mooie reacties waarvan we deze graag delen:
“Ik heb echt genoten en gerild bij de voorstelling, terwijl niemand toen wist dat dit een echte ongeneeslijk zieke was die speelde!
Botte Pech werd voor mij: ‘Wat een geluk dat je de kracht vindt om je verhaal zo vorm te geven en anderen ermee te helpen om het bespreekbaar te maken.’
Het geanimeerde gesprek rond de 7 stappen was een bewijs hoeveel er los kwam bij iedereen! Ik heb zelf meerdere malen een slecht nieuws gesprek gehad en ervaar dat zij, luchtig (de gekke dansen) maar indringend met het onderwerp zijn gaan “stoeien”. Grenzeloos respect voor deze twee dames met hun regisseur! En de hapjes en drankjes waren een bijzondere toegift.
Dank je voor deze inspirerende avond, Marianne, bezoeker café Doodgewoon.”​

Namens de werkgroep,
huisartsen Joke Breugem en Marieke Dijkzeul
wijkverpleegkundigen Janneke Blaauw en Irmi Bassen
manager zorg en welzijn Gerlinde Vorderman
netwerkcoördinatoren Trudy Willems en Berdine Koekoek

 

Open en kwetsbaar. Dichtbij en direct.

Botte Pech is een theaterstuk over borstkanker. En wat dat doet met alle betrokkenen.
Een serieus mooi stuk, gespeeld door Anita Maas en Marij Coolen. Zo bijzonder om erbij te zijn.
Natuurlijk zet dit thema aan tot denken en delen van gedachten. Na de voorstelling kon de zaal dat doen in een Jump.
Marij faciliteerde als Certified Professional het Jump Movement gesprek met de zaal. Zoveel energie, zoveel betrokkenheid, zoveel warmte en verbinding.
240 mensen in gesprek over een onderwerp waar we doorgaans liever niet over spreken. Open en kwetsbaar. Dichtbij en direct.

Ineke Hurkmans, Jumpmovement

Indrukwekkend

In 1 woord ‘indrukwekkend’. De voorstelling is confronterend (‘dood gaan gaat over het leven’) en vermakelijk (‘asbe..best … nee, as-bestemming’) tegelijkertijd. De acteurs relativeren de goed bedoelde tips (veel vitamine D slikken en buiten zuurstof happen). Ze geven tips: “Nivea: niet invullen voor een ander.” Ze wijzen op ogenschijnlijk gewone maar voor een patiënt vervelende situaties. Zoals het ‘even’ dat zo dikwijls wordt gezegd, bijvoorbeeld bij een arts. ‘Kleedt u zich daar meer éven uit, nu gaan we éven een mammografie doen.’  Voor de patiënt duren die eventjes een eeuwigheid.

Lees de volledige recensie van Zorgnetwerk Midden Brabant >

Genomineerd voor Noorderlichtprijs

Botte Pech genomineerd voor de Noorderlichtprijs op initiatief van het Zorgnetwerk Midden Brabant. Botte Pech heeft voor dit netwerk van zorgprofessionals opgetreden en na afloop een dialoog met het publiek georganiseerd en gefaciliteerd. Deze succesvolle avond was aanleiding om Botte Pech aan te melden voor de prijs, met een nominatie als gevolg. 6 oktober 2017 is de uitreiking van de Noorderlichtprijs.

Frederieke Kortstee

Frederieke Kortstee is dik bevriend met zowel Anita als Marij en ging twee keer kijken naar Botte Pech. “Omdat iedere dag toch weer anders is en er een ander publiek in de zaal zit. Ik was benieuwd wat voor effect dat zou hebben. De voorstelling ontroert me, iedere keer weer. Wat ik ook mooi en sterk vind is dat er echt een boodschap in zit: hoe gaan we om met iemand die ongeneeslijk ziek is? Dat is een wezenlijke vraag. Voor artsen en verpleegkundigen, voor vrienden en familie, voor ons allemaal. Botte Pech houdt ons, zonder oordeel, een duidelijke spiegel voor. Ik voel me er rijker door.”

 

Lees de volledige reactie

 

Mooiere wereld

Frederieke leerde Anita lang geleden kennen als doktersassistente in de praktijk van haar vader. Marij kwam jaren later op hun pad toen ze beiden voor dezelfde organisatie voor ouderenzorg werkten. Het klikte onderling meteen. “Anita is zo’n mens waarvan de wereld een stukje mooier wordt. Ze straalt echtheid uit. Waar Anita komt, beginnen mensen te lachen. Ze verstaat de kunst om een niet maakbare wereld te omarmen en aan alles betekenis te geven. Ik heb alle emoties met haar meegemaakt. Marij is net zo’n warme vrouw. Type echt, met een visie en idealen over de liefde en het leven. Van Marij ga je kwispelen, zoals ze dat zelf altijd zo mooi zegt over mensen waar ze blij van wordt. Toen hun wens om een voorstelling te maken op tafel kwam, heb ik ze meteen naar Carte Blanche verwezen. Daar had ik al goede ervaringen mee en het is weer een goede keuze gebleken.”

 

Rauwe werkelijkheid
“In aanloop naar de voorstelling hebben we veel met elkaar gepraat. Ik vond het spannend om mijn feedback te geven op het theaterstuk, bijvoorbeeld over waar leg je nou de kracht neer? Hoe laat je kwetsbaarheid zien zonder in te storten? Ik vind het zo ontzettend knap hoe Marij en Anita als acteurs hun grenzen hebben opgezocht en opgerekt. Met trots en bewondering heb ik de try out en beide voorstellingen bekeken. Anita en Marij raken de kern van de rauwe werkelijkheid, vooral in de stiltes en door de non-verbale communicatie. Ook de metaforen zijn sterk, zoals de allesreiniger waarmee je toch echt niet alles kunt wegpoetsen. Het leven is gewoon niet zo maakbaar als we onszelf soms wijsmaken. Hoe ga je daar mee om?”

 

In hun lijf
“Beide voorstellingen waren anders. De première was een soort ontlading met een feestje aan het eind. De tweede keer zag ik verrassende accentverschillen, bij Anita en Marij zelf en in de teksten. ‘Zo gaat het de hele tijd’, zei Marij tegen me. De intensiteit in hun uitdrukking en in hun spel was toegenomen. Botte Pech zat echt in hun lijf, dat kon ik zien, net als de toenemende vermoeidheid. Een echte krachttoer. Mijn bewondering voor deze mooie mensen is nog groter dan die al was.”.

Wat ons publiek vindt

Proficiat met jullie indrukwekkende première. Ik heb van het begin tot het einde veel indrukken opgedaan en pas later besef je wat er allemaal gezegd of niet gezegd is. Veel herkenbaar maar ook een mooie inkijk op jullie belevingen. Kan het niet in een woord samenvatten maar ik heb ervan genoten en gedroomd.

 

Diep diep onder de indruk van jullie samen. Jullie hebben echt iets bijzonders neergezet en dat is binnengekomen in iedere vezel van ieders lijf die hierbij zijn geweest…bijzondere sfeer…emotie en ontlading…heb veel gezien en ben dankbaar dat ik erbij was.

 

Wat ben ik diep geraakt door jullie theaterstuk gisteravond. 2 kanjers vind ik jullie, zo goed gespeeld. Confronterend vind ik het ook, daar ben ik verdrietig om. Bijzondere avond!

 

Lieve lieve Anita en Marij, wat hebben jullie iedereen geraakt vandaag!! Zo ontzettend trots op jullie. Ook mooi om te zien wat het gegroeid is sinds de try-out! Zoveel interactie met publiek … Gaf ons de kans om alle herkenbare dingen meteen in te voelen.

 

Hey KANJERs het was zeer indrukwekkend en ook zeer herkenbaar!! Geweldig gedaan jullie 2!!! Ben zo trots op jullie!!!!

 

Hoi, ben nog steeds onder de indruk……het was mooi, intens, aangrijpend, herkenbaar, confronterend, heftig, persoonlijk, maar ben zo blij dat ik erbij was!!!! Nog veel succes en sterkte met de resterende voorstellingen!

 

Nogmaals bedankt voor de bijzondere en waardevolle middag. Jullie zetten samen echt de mensen aan t denken. Ik vind het een eer om deel te hebben mogen uitmaken van het publiek.

 

Geniet van de komende voorstellingen en ik hoop dat jullie genoeg energie hebben om ook weer op het podium te kunnen stralen. De chemie tussen jullie was voelbaar. Super.

 

Applaus applaus!! Zeer indringend verhaal, een lastige boodschap, maar heel authentiek opgevoerd. Ik hoop dat jullie vandaag echt hebben genoten van dit applaus en al deze mensen om je heen. Ze delen in jullie verdriet en in jullie vreugde.

 

Je hebt je verhaal verteld op jouw manier, via het theater. En dat was goed, rauw, mooi en echt!

 

Ik wil jullie langs deze weg laten weten hoe geweldig ik jullie optreden gisteren vond, het was erg indrukwekkend en leerzaam, ik heb er echt iets van opgestoken. Bedankt daarvoor!

 

Wat een gave voorstelling van Botte Pech! Dikke complimenten voor deze super krachtige uitvoering. Bijzonder jullie daar zo samen bezig te zien. Dank jullie wel. Veel liefs.