Het verhaal van…

Anita Maas

Mijn lichaam is mijn agenda

“Ik heb ruimte nodig om mijn eigen tempo te bepalen”. Sinds de diagnose borstkanker zonder kans op genezing weegt Anita Maas haar keuzes zorgvuldig af. “Die regie is belangrijk voor me. Op de kanker zelf heb ik geen grip. Op hoe ik er mee om wil gaan wel. Ik wilde al langere tijd weer theater maken, dit keer samen met Marij Coolen en Carte Blanche. Met mijn borstkanker werd het thema concreet en kwam alles in een stroomversnelling.”

 

Kanker krijgen is botte pech

Het is de tweede keer dat Anita borstkanker heeft. In 2006 voor het eerst. “Toen ik in februari 2015 opnieuw een knobbeltje in mijn borst ontdekte, wist ik dat het helemaal fout zat. Ik kreeg gelijk. De scan liet uitzaaiingen naar mijn botten zien. Een verpletterend bericht! Mijn besluit stond direct vast: ik wil geen chemo en ga voor kwaliteit van leven, hoe kort het ook is. Nu bleek chemo sowieso geen optie te zijn en startte ik met hormoontherapie. En dan blijkt in juni dat die therapie zijn werk doet en ik nog wel wat langer meekan dan we in eerste instantie dachten. Vorige week ging ik dood en nu ook nog wel, maar voorlopig niet. Toen wist ik het echt even niet meer. Ik blijf leven! Wat wil ik nou iedere dag? Ik wil gewoon Anita zijn en ben geen andere vrouw geworden. Ik ben dezelfde, maar ook weer niet. Ik wil leven, maar wat is dat dan? Moet alles wat ik doe betekenis hebben of blijf ik ook gewoon de was doen? Mijn verwarring was compleet.”


Ik wil leven
Op zoek naar grip en controle en het maximaal haalbare zocht Anita ook hulp in de vorm van complementaire therapie. “Ik voel me vaak goed en heb energie om actief bezig te zijn. Natuurlijk draag ik mijn diagnose en de bijwerkingen met me mee. Ik ben voorzichtiger geworden en heb mijn onbevangenheid verloren. Dat vind ik echt een groot verlies. Mijn lichaam is mijn agenda en bepaalt wat ik op een dag wel of niet kan doen. Ik heb de pech dat ik kanker heb, maar mijn motto is: “Ik wil leven!” Met het theaterstuk Botte Pech laat ik zien wat dat voor mij betekent en hoe belangrijk de mensen om me heen zijn.”

 

Theater maken met Marij

“Het contact met Marij is bijzonder. Ik heb Marij ontmoet tijdens het werken aan eenzelfde project bij een zorgorganisatie. De klik was er vanaf het eerste moment. Wij herkenden elkaar in gemeenschappelijke drijfveren en visie op de gezondheidszorg. Onze ervaringen als zorgprofessional, als leidinggevende en als mantelzorger zijn voor ons een verbindende factor en de basis voor een mooie vriendschap. Sinds de diagnose heeft Marij me intensief gevolgd. Zij is me al die tijd blijven zien als Anita, niet als patiënt. Nu we samen repeteren, delen we nog veel meer met elkaar. Botte Pech maken vraagt om kwetsbaarheid en jezelf bloot geven. Liesbeth Reeser is in staat om een veilige atmosfeer te creëren. En dat voelt helemaal goed. Carte Blanche biedt een liefdevolle omgeving waarin we ons helemaal kunnen uitleven. Botte Pech heeft betekenis en die betekenis willen wij graag met iedereen delen.”