Botte Pech, de voorstelling

Botte Pech gaat over de zoektocht van alle betrokkenen bij iemand die ongeneeslijk ziek is. Van de directe omgeving, van de zorgprofessionals en uiteraard van de ‘patiënt’ zelf. Zij vraagt zich af hoe de toekomst vorm te geven, wil gewoon meedoen en is bovenal mens.

 

Ze stuit op enerzijds obstakels en anderzijds mooie intense momenten in haar omgeving. Is aan de ene kant nog dezelfde persoon als vóór de diagnose, maar tegelijkertijd niet meer. Ze móét genieten en móét loslaten om elke dag te laten tellen, omdat het leven misschien nog maar zo kort is.

 

Mensen die om de patiënt heen staan, moeten zich verhouden tot iemand die ziek is en niet beter wordt. Met alle goede intenties wordt de zieke vaak ‘gespaard’ waar het gaat om pijn of verdriet bij anderen, waardoor zij buitenspel komt te staan. Daarnaast krijgen ‘normale’ gespreksonderwerpen een andere lading door de ‘grootte’ van het ziek zijn.

 

Onder leiding van Liesbeth Reeser van Carte Blanche is intensief gewerkt aan de voorstelling. Ook dit was een zoektocht, waarbij al improviserend beelden en metaforen ontstonden, die hebben geleid tot deze bijzondere voorstelling. Die soms pijn zal doen en zeker zal confronteren, maar waarin het publiek, juist vanwege de zwaarte van het thema, ook lichtheid en humor ervaart.

 

Botte Pech is een artistiek hoogwaardige voorstelling, die het publiek bewust maakt van de individuele processen die spelen wanneer iemand ongeneeslijk ziek is. Essentieel is de boodschap dat je nog altijd mee kunt doen en nog altijd iets kunt betekenen. Hiermee is Botte Pech vooral een voorstelling over zingeving.

“De avond heeft al onze verwachtingen overtroffen.”

– Adriana de Graaff – Programmanager Palliatieve Zorg

Lees de hele reactie >